W dużym stężeniu cukier jest toksyczny dla komórek. Właśnie dlatego używa się go nie tylko w słodkich produktach, ale także w daniach gotowych, a nawet mięsach. Działa konserwująco, bakteriobójczo i zabija mikroustroje. Oznacza to, że tak samo zachowuje się w Twoim organizmie.
Jak cukier niszczy Twoje komórki
Pojawienie się glukozy we krwi powoduje stres oksydacyjny i stan zapalny w organizmie. Właśnie dlatego uwalniana jest insulina, aby jak najszybciej wtłoczyć ją do komórek i ochronić śródbłonek i składniki morfotyczne. Jeżeli spożywasz zbyt dużo cukru, komórki stają się przeładowane glukozą, a u Ciebie rozwija się insulinooporność.
Powikłaniem tego jest uszkodzenie białek, enzymów i komórek. Tracą one swoją elastyczność, właściwości biologiczne i przyspieszenie starzenia się. Naczynia krwionośne, elastyna i kolagen ulegają uszkodzeniom, pojawiają się zmarszczki i zwiększa się ryzyko kontuzji.

Diagnostyka
W diagnostyce laboratoryjnej kluczowymi badaniami jest poziom insuliny i glukozy na czczo, procent hemoglobiny glikowanej oraz wskaźnik HOMA-IR. Niektóre osoby mogą wymagać testu obciążenia glukozą OGTT z wielopunktowym pomiarem insuliny, jednak to badanie, jak sama nazwa wskazuje, obciążające i musi zostać zlecone przez lekarza.
Cukier powoduje powstawanie końcowych produktów zaawansowanej glikacji, co negatywnie przekłada się na długowieczność, toksyczność i ryzyko wielu groźnych chorób. Zapobiec temu może suplementacja witaminą C, glicyną oraz p5p, ponieważ regulują one poziom glikolizowanej hemoglobiny.

Polecany suplement
Genialnym suplementem, który skutecznie reguluje poziom cukru we krwi jest BalanceMe od HealthLabs, który zawiera wszystkie niezbędne składniki do wyrównania glikemii. Z kodem BIOHACKING otrzymasz w sklepie atrakcyjny rabat.