Kawa wpływa pozytywnie na zdolności poznawcze, poprawę pamięci i zwiększenie koncentracji.
Chyba nie ma na świecie osoby, która nie wiedziałaby, czym jest kawa. Jej pierwsze udokumentowane spożycie w formie napoju, sięga XVI wieku naszej ery, ale znacznie wcześniej stosowano same ziarna w celach leczniczych, rytualnych i duchowych w Etiopii.
Kawa to dziś najbardziej powszechny, bezpieczny i legalny stymulant stosowany przez większość z nas. Niewiele jest osób, które nie pije kawy w ogóle. Jednak nie stanowi to wymagania w kontekście biohackingu, choć na pewno może mieć wpływ na optymalizację pracy mózgu.
Z pewnością znasz osoby, które twierdzą, że piją kawę dla smaku, albo wręcz dla zapachu. Może nawet Ty twierdzisz, że kawa na Ciebie nie działa, bo możesz po niej bez problemu zasnąć. Tymczasem to bardzo zły sygnał od organizmu i świadczy o dysfunkcji układu nerwowego, przerostu receptorów adenozynowych lub upośledzeniu wchłaniania. Na pewno nie można tego zbagatelizować, tym bardziej że możesz stracić wiele korzyści ze spożywania kawy.
Kawa - najlepszy doping dla Twojego mózgu!
Przysłowiowa mała czarna to bezpodstawnie najlepszy suplement na doping zarówno mózgu, jak i ciała, bo świetnie sprawdza się jako przedtreningówka i doskonale podnosi wydajność całego organizmu. Kawa wpływa bardzo pozytywnie na zdolności poznawcze i funkcje kognitywne w tym poprawę pamięci i zwiększenie koncentracji.
Nie każdy może jednak pić kawę. Na pewno należy wykluczyć ją w problemach z ciśnieniem, chorobach autoimmunologicznych, dolegliwościach żołądkowych, podatności na stany lękowe czy w przypadku nietolerancji na kofeinę. Niestety wiele osób spożywa kawę pomimo dolegliwości, które po niej odczuwa, np. nadmierne rozdrażnienie, trudności w skupieniu się, czy irytację, a nawet agresję. Jeśli zauważyłeś u siebie jeden z powyższych symptomów, to zachęcam do skorzystania z konsultacji.
Warto zwrócić także uwagę na czas metabolizmu kofeiny. Istnieją tak zwani, wolni metabolizerzy, którzy charakteryzują się słabą zdolnością i długim czasem rozkładu kofeiny (co ciekawe stanowią ponad 50% naszej populacji). To oznacza, że pijąc kawę np. o godzinie 10 rano, może ona krążyć we krwi nawet do godziny 20 wieczorem. Jest to związane z polimorfizmem genu CYP1A2 odpowiedzialnego za metabolizm kofeiny.
1 filiżanka kawy rano daje znacznie lepszy efekt niż 3 spożywane losowo.
Kluczowym problemem jest także picie zbyt dużej ilości kawy lub zbyt późne jej spożycie. W pierwszym przypadku znieczulisz swój układ nerwowy na działanie kofeiny, natomiast drugi spowoduje zaburzenia rytmu dobowego, produkcji melatoniny i w konsekwencji snu, co uniemożliwi Ci pełny wypoczynek i właściwą regenerację.
Nic nie jest czarne albo białe — nawet kawa może mieć swoje warianty. Dlatego, jeśli zdecydujesz się na jej spożycie, musisz zwrócić uwagę nie tylko na obiecywane korzyści, ale też potencjalne ryzyka w przypadku, gdy Twój organizm nie będzie dobrze jej tolerował.
Więcej na temat kawy oraz technik wspierających pracę mózgu znajdziesz tutaj.