Skip to content
Hack Your Brain
  • Współpraca
    • Nowy podopieczny
    • Powracający podopieczny
    • Oferta dla firm
  • Poznaj nas
    • Zespół
    • Historie Podopiecznych
  • Bezpłatne materiały
    • Blog
    • Video i podcasty
  • Produkty i Usługi
    • Sklep
    • Panel Studenta
    • Polecane Produkty
    • Polecani Producenci
  • 0,00 zł 0 Wózek
    Rozpoczynam Współpracę

Hack Your Brain » Blog » Jak dbać o gospodarkę żelazową?

Powrót do bloga

Jak dbać o gospodarkę żelazową?

Żelazo jest jednym z najważniejszych pierwiastków dla naszego organizmu, a jego niedobór prowadzi do wielu zaburzeń znacznie utrudniających jego funkcjonowanie. Choć brak zapasów tego pierwiastka jest bardziej charakterystyczny dla kobiet – ze względu na comiesięczne krwawienia – to również mężczyźni doświadczają tego problemu.

Dlaczego żelazo jest ważne?

Transport tlenu

Żelazo jest niezbędnym składnikiem hemoglobiny, czyli białka obecnego w czerwonych krwinkach, które odpowiada za:

  1. transport tlenu (O2) z płuc → do tkanek,
  2. dwutlenku węgla (CO2) z tkanek → do płuc.

Tlen jest niezbędny dla komórek w procesach metabolicznych oraz przy produkcji energii.

Magazynowanie tlenu

Żelazo wchodzi w skład mioglobiny, białka występującego w mięśniach, które magazynuje tlen i dostarcza go podczas wysiłku fizycznego. To poprawia wydolność organizmu w trakcie ruchu.

Produkcja energii

To kluczowy pierwiastek w procesach metabolicznych, w tym w produkcji energii w mitochondriach, gdzie uczestniczy w cyklu Krebsa i w łańcuchu transportu elektronów.

Funkcje enzymatyczne

Żelazo jest składnikiem wielu enzymów biorących udział w:

  • syntezie DNA,
  • procesach detoksykacyjnych w wątrobie,
  • metabolizmie neuroprzekaźników, takich jak dopamina czy serotonina, co wpływa na zdrowie psychiczne.

Wsparcie układu odpornościowego

Ten pierwiastek pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu komórek odpornościowych, takich jak limfocyty i makrofagi, wspierając ochronę organizmu przed infekcjami.

Rozwój i regeneracja tkanek

Żelazo jest ważne dla wzrostu komórek i naprawy uszkodzonych tkanek poprawiając zdrowie skóry, włosów i paznokci. Osoby zmagające się z anemią będą miały znaczne osłabienie tych elementów.

Jak wygląda proces wchłaniania żelaza?

W naturze występują dwie formy żelaza – hemowe (pochodzenia zwierzęcego) i niehemowe (pochodzenia roślinnego). Żelazo hemowe (Fe2+) może być bezpośrednio wchłonięte w jelicie cienkim, natomiast niehemowe (Fe3+) wymaga konwersji do formy hemowej, która pozwala na jego przyswojenie. Żelazo hemowe wchłania się w 15-35%, natomiast niehemowe jedynie 2-20%, dlatego celem uzupełnienia niedoborów w organizie lepiej sprawdzi się spożycie produktów odzwierzęcych.

Dopiero gdy żelazo dostanie się do wnętrza komórki jelita, jest przekształcane do kolejnej formy niehemowej i przechowywane w ferrytynie. Ferrytyna znajduje się przeważnie wewnątrz komórek, a jej główne rezerwy znajdują się w wątrobie oraz komórkach układu odpornościowego. Jest to naturalny mechanizm zabezpieczający organizm przed toksycznym nadmiarem wolnego żelaza.

Ferrytyna, którą badamy we krwi, pochodzi z rozpadu komórek. Aby żelazo mogło spełniać swoją funkcję w organizmie, musi wydostać się z tych komórek do krwiobiegu, co umożliwia białko ferroportyna. Po przejściu przez ferroportynę żelazo dostaje się do krwi, gdzie z udziałem hefastyny lub ceruloplazminy przekształca się do formy trzywartościowej i łączy z transferyną, czyli głównym białkiem transportującym żelazo.

Istotną rolę w tym procesie pełni także hepcydyna, czyli białko produkowane w wątrobie. Jej zadaniem jest regulowanie działania ferroportyny i ograniczanie uwalniania żelaza z komórek do krwiobiegu.

System recyklingu żelaza

Co ciekawe, organizm posiada wyjątkowy system odzyskiwania żelaza z rozpadu starych erytrocytów, wykorzystując ten pierwiastek do produkcji nowych komórek krwi.

Jak dokładnie działa ten proces?

  1. Czerwone krwinki po 120 dniach swojej żywotności są niszczone w śledzionie, wątrobie i szpiku kostnym (przez makrofagi – komórki żerne).
  2. Podczas rozpadu erytrocytów hemoglobina (białko zawierające żelazo) jest rozkładana do hemu.
  3. Enzym oksydaza hemowa uwalnia żelazo z hemu w formie jonów Fe2+. Żelazo to jest przekazywane do białka ferrytyny, które magazynuje je w makrofagach.
  4. Zmagazynowane żelazo jest uwalniane do krwi i wiązane z transferyną, która transportuje je do:
    1. Szpiku kostnego – na potrzeby produkcji nowych erytrocytów,
    2. Innych tkanek – np. wątroby (magazynowanie) czy mięśni (produkcja mioglobiny).
  5. Większość żelaza odzyskanego w ten sposób trafia z powrotem do produkcji hemoglobiny w nowych czerwonych krwinkach.

Około 20–25 mg żelaza dziennie jest recyklingowane, co stanowi główne źródło żelaza w organizmie. Nie jest to jednak proces wydajny przy niedoborach żelaza, ponieważ w tej sytuacji makrofagi zatrzymują żelazo, co ogranicza jego dostępność dla produkcji nowych erytrocytów.

Jakie są objawy niedoboru żelaza?

Najczęstszymi objawami niedoboru żelaza są:

  • osłabienie i brak energii w ciągu dnia,
  • przewlekłe uczucie zmęczenia,
  • zawroty głowy,
  • spadek wydolności fizycznej i kołatania serca w trakcie ruchu,
  • trudności z oddychaniem, nawet przy niewielkim wysiłku,
  • problemy z pamięcią i koncentracją, uczucie „mgły mózgowej”,
  • wypadanie włosów,
  • sucha, blada skóra i słabe paznokcie,
  • zajady w kącikach ust,
  • zwiększona podatność na infekcje, częste przeziębienia,
  • wolniejsze gojenie się ran,
  • uczucie zimna, a zwłaszcza dłoni i stóp,
  • zaburzenia apetytu – niechęć do jedzenia lub pociąg do nietypowych substancji.

Jak zbadać niedobory żelaza?

Żeby zweryfikować stan gospodarki żelazowej, należy wykonać następującą listę badań.

  1. Morfologia
  2. TIBC
  3. UIBC
  4. % wysycenia transferyny
  5. Ferrytyna
  6. Żelazo
  7. Ceruloplazmina

To pozwoli Ci ocenić, czy masz problemy z niedoborami żelaza.

Zdobądź skierowanie na ten pakiet ze zniżką do laboratorium Diagnostyka: https://hackyourbrain.pl/skierowanie

Jakie są przyczyny niedoborów żelaza?

Niedobory żelaza mogą wynikać z różnych przyczyn, które zakłócają jego spożycie, wchłanianie, wykorzystanie lub ze zwiększonej utraty tego pierwiastka.

  1. Niewystarczająca podaż żelaza z diety.
    1. Co ciekawe, ten problem nie dotyczy tylko osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Osoby spożywające produkty przetworzone, mało mięsa, jaj czy ryb, również mogą liczyć się z niedoborami.
  2. Nieodpowiednia podaż żelaza względem zapotrzebowania.
    1. Sportowcy, którzy tracą żelazo w związku z intensywnym wysiłkiem oraz mikrourazami mięśni potrzebują więcej tego pierwiastka.
    2. Podobnie kobiety w ciąży i karmiące piersią mają znacznie wyższe zapotrzebowanie.
  3. Zaburzenia wchłaniania żelaza.
    1. W przypadku chorób przewodu pokarmowego jak np. celiakia.
    2. W nieodpowiednio skomponowanej diecie, która ogranicza przyswajanie tego pierwiastka (fityniany, polifenole, duża podaż wapnia).
    3. U osób stosujących leki zobojętniające (IPP), co wpływa na niedobór kwasu żołądkowego.
    4. Przy przeroście H. pylori lub zakażeniu pasożytniczym (najczęściej niezdiagnozowanych).
      1. Mechanizmy pasożytów i bakterii przyczyniają się do uwalniania żelaza z komórek i białek transportowych, co pozwala im to wykorzystywać. Z drugiej strony organizm broni się, wiążąc żelazo z tymi białkami lub zamykając je w komórkach.
  4. Utrata żelaza z organizmu.
    1. Krwawienia jak np.:
      1. obfite miesiączki,
      2. krwawienia z przewodu pokarmowego (wrzodu żołądka, polipy, hemoroidy),
      3. krwawienia po urazach lub operacjach,
      4. kontuzje i urazy.
    2. Oddawanie krwi.
  5. Zaburzenia dystrybucji i wykorzystania żelaza.
    1. Choroby przewlekłe – stany zapalne powodują zatrzymanie żelaza w makrofagach.
    2. Niewydolność nerek.

Co jest ważne dla odpowiedniego poziomu żelaza?

Na każdym etapie wchłaniania i transportu żelaza niezbędne są minerały oraz witaminy, które umożliwiają prawidłowe przekształcenie się i wchłanianie tego pierwiastka. Niedobory pokarmowe mogą prowadzić do zaburzeń tego procesu. To jest jedna z przyczyn, dla których nawet przy wysokim poziomie żelaza, jego wykorzystanie jest ograniczone.

Witamina A (retinol) wraz z ceruloplazminą (białkiem zawierającym biodostępną miedź) pomagają transportować żelazo pomiędzy komórkami i umożliwia jego wiązanie z białkami. W przypadku ich niedoboru żelazo zaczyna gromadzić się wewnątrz komórek, co może mieć szkodliwy wpływ na organizm, nasilając stan zapalny i zaburzenia hormonalne.

Jeśli masz zdiagnozowaną przyczynę niedoborów żelaza, zaadresowanie jej jest absolutną podstawą. Przykładowo, będzie to:

  • leczenie przeciwpasożytnicze lub w kierunku eradykacji H. pylori,
  • regulacja gospodarki hormonalnej celem zmniejszenia intensywności miesiączek,
  • eliminacja przewlekłych stanów zapalnych i wyciszenie objawów choroby.

Jak zadbać o dietę przy niedoborach żelaza?

We wszystkich przypadkach dieta jest absolutną podstawą. Co powinno znaleźć się na Twoim talerzu?

  1. Odpowiednia podaż białka w ilości minimum 1,2-1,4 g na kilogram masy ciała. Pełnowartościowe białko, czyli mięso, ryby i jaja, nie tylko zawiera żelazo hemowe (czyli lepiej przyswajalne), ale także dostarcza odpowiedniej ilości aminokwasów, które wspierają efektywną produkcję białek transportujących (transferyna, ferroportyna). To pozwala na lepsze zarządzanie zasobami żelaza w organizmie.
  2. Produkty bogate w miedź, jak wątróbka (dodatkowo zawiera witaminę A!), ostrygi, sezam, grzyby, słonecznik czy pestki dyni. Miedź odgrywa kluczową rolę we wchłanianiu i transporcie żelaza.
  3. Witamina A w formie retinolu. Retinol nie występuje w produktach roślinnych – można go znaleźć w wątróbce, a zwłaszcza wołowej, tranie, tłustym nabiale, jajach i tłustych rybach.
    1. Witamina A w produktach roślinnych występuje w formie beta-karotenu, który wymaga przekształcenia w retinol. Niestety ten proces nie przebiega efektywnie – zdrowy organizm może przekształcić jedynie około 25% beta-karotenu w witaminę A w przypadku znacznego niedoboru tej witaminy, co nie jest wystarczające. Co więcej, efektywność spada u palaczy, osób z obciążoną wątrobą (na co wpływają zanieczyszczenia, toksyny, przebywanie z osobami palącymi, przyjmowanie leków oraz przetworzona żywność), zaburzeniami genetycznymi czy problemami z trawieniem tłuszczy.

Unikaj:

  1. Wysokich dawek witaminy D i cynku, które mogą prowadzić do obniżenia biodostępności miedzi.
  2. Suplementacji wapnia z nieorganicznych źródeł – wybieraj np. z muszli ostryg lub skorupek jaj.
  3. Syntetycznej witaminy C – wybieraj acerolę, różę czy żurawinę.
zrzut ekranu 2024 12 3 o 14.12.03
proadek retinol 800x800 1

Z kodem biohacking otrzymasz zniżkę.

Suplementacja

Preparaty zawierające żelazo hemowe (Fe2+) różnią się między sobą zawartością żelaza (fumaran żelaza II – 33%, siarczan żelaza II – 20%, glukonian żelaza II – 12%), a ich wchłanianie również zależy od diety. Aby zachować optymalne wchłanianie preparatów Fe2+, preparaty żelaza i wszystkie produkty zmniejszające jego wchłanianie należy spożywać w odstępnie 2h. Dlatego dobrą opcją zwiększenia wchłaniania żelaza jest jego przyjmowanie na czczo.

Choć suplementacja żelazem w niektórych przypadkach jest wskazana, to jego stała suplementacja nie jest zalecana i może prowadzić do niepożądanych objawów. Do najczęstszych skutków ubocznych należą:

  • dolegliwości żołądkowo-jelitowe, takie jak nudności, zaparcia czy bóle brzucha, które można złagodzić, przyjmując żelazo z posiłkiem – choć może to zmniejszyć jego wchłanianie,
  • nadmiar żelaza, szczególnie u osób bez niedoboru lub z genetycznymi predyspozycjami, takimi jak hemochromatoza, który może być groźny i uszkadzać narządy, między innymi wątrobę i serce,
  • żelazo może również osłabiać działanie niektórych leków, dlatego ważne jest właściwe planowanie jego przyjmowania.

Z tego względu przy niedoborach żelaza zalecane jest dodatkowe przyjmowanie laktoferyny. Badania wskazują, że suplementacja laktoferryną prowadzi do efektywniejszego zwiększenia poziomu żelaza w surowicy, stężenia ferrytyny i poziomu hemoglobiny w porównaniu z siarczanem żelaza. Ponadto laktoferyna wspiera śluzówkę jelit i żołądka, zmniejsza stan zapalny organizmu oraz wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego.

6546798 square 1200x1200
Z kodem biohacking otrzymasz zniżkę.

Polecane produkty

ebook-optymalny-plan-suplementacyjny
Ebook “5 skutecznych suplementów dla każdego przedsiębiorcy”
Zobacz produkt
Dokumenty Odżywianie
Wskazówki żywieniowe
Zobacz produkt
5/5 - (12 votes)
Udostępnij na
Pozbądź się zmęczenia i zwiększ wydajność umysłową
Rozpoczynam współpracę

Polecane artykuły

Dlaczego warto stosować olejek CBD?

Dlaczego warto stosować olejek CBD?

Zobacz więcej
Jak spać, aby pozbyć się zmęczenia?

Jak spać, aby pozbyć się zmęczenia?

Zobacz więcej
Polecane suplementy diety

Polecane suplementy na zwiększenie wydajności umysłowej dla programistów

Zobacz więcej

Polecane produkty

Skomentuj
logo-zielony mózg-stopka
Hack Your Brain
  • Polityka Prywatności
  • Regulamin
Facebook Instagram Linkedin Tiktok Youtube
Rozpoczynam współpracę
  • sklep@hackyourbrain.pl
Dołącz do naszego newslettera:
Otrzymuj sprawdzone i rzetelne doniesienia ze świata medycyny, zdrowia i biohackingu.

HYB Sp z o.o. – NIP: 5223187825 | sklep@hackyourbrain.pl

Wykonanie Two Colors Agency

Zobacz koszyk Strona zamówienia Kontynuuj zakupy